7.10.2009. | |
Izmjena Zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda | |
Link.. ![]() | |
U svim zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata u kojima se gostima uslu�uje iskljucivo pice, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta i velicini prostora za uslu�ivanje, ponovno je dopu�teno pu�enje u prijelaznom razdoblju od �est mjeseci, pocev�i od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda odnosno od 09. listopada 2009. pa do 10. travnja 2010. Nakon toga ce pu�enje biti dopu�teno samo u posebno uredenom prostoru za pu�enje za koje je ministar zdravstva, na zahtjev ugostitelja, rje�enjem utvrdio da prostor za pu�enje udovoljava svim zakonskim i tehnickim uvjetima. Vlasnik odnosno korisnik ugostiteljskog objekta u kojem se iskljucivo gostima uslu�uju pica i cija je povr�ina prostora za uslu�ivanje gostiju manja od 50 m2, mo�e odluciti (do kraja prijelaznog razdoblja - 10. travnja 2010.) da cjelokupni prostor za uslu�ivanje bude pu�acki pri cemu treba ispuniti manje zahtjevnije tehnicke uvjete: - prostor treba imati ventilacijski sustav koji omogucuje najmanje 10 izmjena zraka na sat; - odvod oneci�cenog zraka iz pu�ackog u otvoreni prostor treba biti izveden sustavom za filtriranje; - prostor za pu�enje treba biti opremljen plakatima, lecima, naljepnicama i drugim promid�benim sredstvima o spoznaji �tetnosti duhanskog dima. Za ugostiteljske objekte u kojima se uslu�uje hrana, pu�enje nije dopu�teno, osim u prostorima za pu�enje. To znaci da za ugostiteljske objekte u kojima se uslu�uje hrana (npr. vrste restoran) Zakon nije predvidio prijelazno razdoblje prilagodbe, te pu�enje i dalje ostaje zabranjeno, a moguce je jedino u posebno uredenom prostoru cija povr�ina ne mo�e biti manja od 10 m2 niti veca od 20 % ukupnog prostora za uslu�ivanje. U tom prostoru je dopu�tena konzumacija hrane i pica, ali ne i uslu�ivanje. Prostor treba ispunjavati tehnicke uvjete propisane cl. 14. do 18. Zakona i nakon �to ispunjavanje tih uvjeta rje�enjem utvrdi ministar zdravstva. Ugostiteljski objekti koji uslu�uju iskljucivo pice, a veci su od 50 m2, protekom roka od 6 mjeseci (10. travnja 2010.) ugostiteljski objekti, trebaju urediti posebni prostor za pu�enje, ako �ele omoguciti gostima pu�enje. Prostor za pu�enje ne smije biti takoder manji od 10m2, odnosno ne veci od 20% ukupne povr�ine zatvorenog javnog prostora. Finansing d.o.o. knjigovodstveni servis Zagreb - Osijek |